/Балистичка ракета Hwasong 14 (Марс 14)

Балистичка ракета Hwasong 14 (Марс 14)

Hwasong 14 је нова севрнокорејска интерконтинентална балистичка ракета, уграђена на осмоосовинском возилу. Ракета је први пут лансирана 4. јула 2017. године. Друго лансирање је уследило након пар недеља. До сада су пробна лансирања била успешна, те је могуће и да је усвојена у оперативу.

Ракета је двостепена, те се према неким изворима сматра двостепеном верзијом ракете Hwasong 12. Ракетни мотор је на чврсто гориво, што је омогућило уградњу ракете на покретну платформу.

Први степен ракете је ракетни мотор, који је у ствари модификовани совјетски мотор серије РД-250, какав је коришћен за погон Р-36 (НАТО кодна ознака SS-9 Scarp). Украјинци су 2017. године потврдили да су ракетни мотори севернокорејских интерконтиненталних балистичких ракета произведени у Украјини, али да су прво били испоручивани Русији за ракетни програм Циклон. Према јужнокорејским изворима, Северна Кореја је од Русије купила између 20 и 40 ракетних мотора РД-251. Због сложености конструкције, сеернокорејски инжињери нису могли да изврше реверсни инжињеринг на ракетним моторима, а чини се да нису у стању да произведу ни ракетно гориво за моторе серије РД-250, те су принуђени да га набављају у Кини или у Русији.

Други степен ракете представља горње делове ракете пројектоване за ирански ракетни програм. Неки извори говоре да је у другом степену ракете уграђен мотор РД-4Д10, првобитно развијен за совјетску балистичку ракету Р-27.

Процењени домет ове ракете износи од 6700 до 10 000 км, што је довољно да се досегну циљеви на територији САД.

Према облику капе на врху ракете, може се закључити да поседује једну бојеву главу. Тренутно нема поузданих података о маси ракете или маси бојеве главе. Према неким изворима, бојева глава би могла бити у рангу америчке Mark 2 из педесетих година и могла би потенцијално понети бојеву главу масе 15 КТ – еквивалент бомбе бачене на Хирошиму.

Систем вођења ракете је вероватно инерцијални, са поправком путање путем глобалног система позиционирања.

Ракета је уграђена на возило Wanshan WS51200, производ кинеске компаније Wanshan Special Vehicle. Северна Кореја нема могућности да самостално произведе овакав тип возила, са више осовина. Кореја је још од 2006. године под санкцјама Уједињених нација на увоз наоружања и војне опреме, те је ова возила увезла као цивилне. Након увоза је извршена конерзија ових возила уградњом хидрауличне опреме и команди за постављање ракете у положај за лансирање.

Возило нема лансирни контејнер, који би заштитио возило од последице лансирања ракете, односно од продуката сагоревања ракетног горива. Овај проблем је решен тако што се користи посебна лансирна платформа у основи ракете, тако да возило када дође на позицију лансирања једноставно усправи ракету на лансирну платформу. Након тога, возило се удаљава са места лансирања ракете, спремно за укрцај наредне ракете. Ракете за допуну се транспортују на 4-осовинској полуприколици, вучену тегљачем HOWO, такође кинеске производње.

Овај систем послућује четири до шест чланова посаде.

Мобилни лансер интерконтиненталне балистичке ракете је теже открити, самим тим теже је и дејствовати по њему. Ови лансери сходно томе имају већу вероватноћу преживљавања првог таласа напада агресорских снага.