/Борбене групе на источном крилу Нато

Борбене групе на источном крилу Нато

У склопу појачаног присуства на источном крилу НАТО, Савез је у Естонији, Летонији, Литванији и Пољској распоредио четири мултинационалне борбене групе. Ове борбене групе, предвођене Великом Британијом, Канадом, Немачком и САД су мултинационални састави, борбено спремни, намењени да прикажу снагу трансатлантских веза. Њихово присуство, по НАТО показује да ће се напад на било коју од држава чланица НАТО сматрати за напад на цео савез. У ствари, НАТО овим потезом покушава да убеди пре свега источне савезнике да их неће оставити на цедилу у случају евентуалног руског напада на неког од њих.

Борбена група Естонија

Борбена група предвођена Великом Британијом, размештена у Тапи (Естонија) броји око 1000 припадника оружаних снага Велике Британије (800 припадника у саставу механизованог батаљона ојачаног самоходном артиљеријом и тенковима), Данске (200 припадника у саставу једне чете са националним елементом подршке и штабним официрима у команди борбене групе) и Исланда (један припадник у команди).

Борбена група Летонија

Борбена група предвођена Канадом, размештена је у Адазију (Летонија) и у саставу ове борбене групе налазе се припадници оружаних снага Канаде, Албаније, Италије, Пољске, Словачке, Словеније и Шпаније, са укупно 1170 припадника.

Канада у саставу борбене групе ангажује 450 војника у саставу механизованог батаљона и елементу подршке. Албанци су у састав борбене групе упутили мобилну екипу деминера, јачине 18 људи, док је Италија упутила механизовану чету (планинску), екипу за навођење ваздухопловне ватрене подршке и снајперске тимове, укупно 160 припадника. Слично Италији, Пољска ангажује тенковску чету, елемент подршке и штабне официре у команди борбене групе, што укупно броји 160 припадника.

Деминер из ссастава албанског контингента

Словачка је у састав команде борбене групе упутила два штабна официра, док Словенија ангажује вод АБХО, тим војне полиције, национални елемент подршке – укупно 49 припадника.

Шпанија је друга по бројности снага у овој борбеној групи, одмах иза Канаде. Шпанија ангажује 322 припадника који су у саставу механизоване чете (оклопна борбена возила и тенкови), инжињеријске јединице и елементу подршке.

Припадници шпанских оружаних снага у саставу борбене групе.

Борбена група Литванија

Борбену групу која је размештена на територији Литваније (1404 припадника) предводи Немачка, која у овој борбеној групи ангажује укупно 699 припадника, односно механизовану чету, елемент подршке и борбену подршку.

Поред Немачке, у саставу ове борбене групе се налазе и припадници оружаних снага Хрватске, Француске, Холандије и Норвешке. Тако је Хрватска у Литванију упутила једну механизовану чету са 15 борбених возила Патрија и једно возило отпорно на мине – укупно 187 припадника. Французи у овој борбеној групи ангажују укупно 266 припадника и они се налазе у саставу оклопне чете, ојачане извиђачким, артиљеријским и логистичким деловима. Холандија у саставу борбене групе ангажује једну чисту механизовану чету са 224 припадника. Норвешка је у састав упутила извиђачку јединицу, јачине 28 припадника.

Борбена група Пољска

На територији Пољске је размештена борбена група јачине 1117 људи, коју предводе САД. САД у саставу ове борбене групе ангажују сквадрон наоружан борбеним возилима Страјкер, ојачан вучном артиљеријом и елементима подршке (вод војне полиције, чета за подршку) – укупно 795 припадника. Хрватска има снаге и у овој борбеној групи, где ангажује 72 припадника у саставу батерије самоходних вишецевних лансера ракета калибра 122 мм. Наша друга суседна земља, Румунија, у саставу ове борбене групе ангажује 120 припадника у саставу батерије противавионских топова. И на крају, Велика Британија у саставу ове борбене групе ангажује лаки извиђачки скавдрон и елементе подршке, са укупно 130 припадника.

Румунски Оерликони у Пољској.