/Борбено возило пешадије Puma

Борбено возило пешадије Puma

Puma, немачко борбено возило пешадије, пројектовано ради замене оклопних возила Marder која се тренутно налазе у наоружању јединица оружаних снага Немачке. Серијска производња возила је започета 2009. године.

Ово возило се сматра једним од најбоље заштићених возила уз задржавање високог односа снага/маса. Једна од најзначајнијих одлика конструкције овог возила је та да се на возило врло лако могу уградити различити системи оклопне заштите. Друга одлика је компактна, једноделна кабина која омогућава директну интеракцију свих чланова посаде. Кабина има систем климатизације, РХБ заштиту и аутоматски систем гашења пожара. Једноделну кабину је било могуће пројектовати уз употребу даљински управљиве туреле са наоружањем, која је нешто померена у леву страну, док је главни топ уграђен на десну страну туреле.

Примарно наоружање је Реинметалов аутоматски топ калибра 30 мм, модел МК 30-2/ABM (Air Burst Munitions), брзине гађања од 200 мет/мин, ефикасног домета 3 000 метара. У употреби су две врсте муниције: поткалибарна APFSDS-T, са великом пробојном моћи и кинетички пројектил, KETF. Борбени комплет топа је 400 метака.

MK 30-2 ABM

У циљу задржавања масе унутар цифре од 35 тона, Немци су за секундарно наоружање изабрали митраљез мањег калибра; спрегнули су митраљез HK MG4 калибра 5,56 мм, који има брзину гађања од 850 мет/мин и ефикасни домет од 1000 метара. Борбени комплет митраљеза је 2000 метака.

За борбу против оклопљених циљева и утврђених објеката као што су бункери, Пума је опремљена лансерима противоклопних ракета Spike LR. Ракета Spike LR има домет од 4 000 метара и може се лансирати у два мода: „лансирај и заборави“ и „лансирај  и осматрај“.

Немци су планирали да возило понуде са три класе заштите, које би биле делимично и ли у потпуности променљиве. Заштита класе „А“ је основно возило, масе 31,5 тона. Заштита класе „Ц“ се састоји из два велика бочна панела који прекривају готово целе бокове возила, укључујући и ходни део, скоро целу куполу и оклопне плоче преко готово целог кровног дела возила. Бочни панели су мешавина композитног и оклопа са празним простором, што додаје на масу возила додатних девет тона. Оклоп класе „Б“ је пројектован за транспорт возила железницом. Када су увидели да класа „Ц“ задовољава услове за транспорт возила железницом/бродом, класа „Б“ оклопне заштите је одбачена.

Основни оклоп штити возило од погодака муниције калибра 14,5 mm. Чеони оклоп пружа заштиту од пројектила средњег калибра и кумулативних пројектила. Класа „Ц“ чини да бокови возила добију оклопну заштиту као и еони део возила, док кровни део возила може да издржи ударе шрапнела артиљеријских пројектила.

Цело возило је заштићено од дејства противтенковских мина, масе до 10 kg. Скоро сва опрема у унутрашњости возила, укључујући и седишта, нема додира са пoдом возила. Издувни гасови мотора се мешају са свежим ваздухом, чиме се умањује термални одраз возила.

Још једна од мера безбедности за посаду је та што су резервоари горива уграђени на спољној страни кабине. За случај да се оба резервоара пробију, унутар возила се налази сакупљачки резервоар у који се слива гориво из оштећених резервоара. чиме се даје могућност возилу да напусти бојиште.

Возило располаже бројним сензорима. У потпуности стабилисани перископ са шест различитих нивоа зумирања пружа директан оптички линк са командиром или нишанџијом. како је то оптичка линија, мора бити у центру куполе, што је и један од главних разлога због чега је топ померен у десну страну куполе. Кроз додатну камеру, слика са ове линије може се послати на све дисплеје у возилу. Поред тога, перископ има и мод термалне слике као и широкоугаону камеру са три степена зумирања, и ласерски даљиномер.

Оптика нишанџије се налази на куполи, лево од спрегнутог митраљеза. Нишанџија располаже термалном камером и ласерским даљиномером, као и оптоелектронском дневном нишанском справом. Возач има три перископа, као и појачавач слике и дисплеј за податке са оптоелектронских уређаја.

ТТ карактеристике

Маса 31,5 t, 43 t максимална маса уз додатни оклоп
Дужина 7,4 m
Ширина 3,7 m (са додатним оклопом)
Висина 3 m
Посада 3 члана
Могућност превожења 6 војника
Оклопна заштита модуларни композитни
Наоружање 1 х 30 mm МК30-2/АВМ
1 х HK MG4 5,56 mm
1 х ПОРС Spike LR
Погон дизел мотор MTU V10 892 снаге 1000 KS
Радијус 600 km
Брзина кретања 70 km/h