/Chengdu J-10

Chengdu J-10

Упоредо са применом напредних технологија, у развоју авиона Ј-10 искоришћена су већ доказана технолошка решења, како би се смањили трошкови конструисања и производње. На пример, конструкција делта крила са канарима је искоришћена на темељу сазнања добијених при развијању ловца Ј-9, док је управљање летом преузето са израелског пројекта авиона „Lavi“. Мотор је узет са већ проверених конструкција авиона Су-27, Су-30 и Су-33.

Развој Chengdu J-10

Институт 611 је започео студију „делта крила са канарима“ као платформе још крајем шездесетих година. Способности кратког узлетања и брзог пењања ловаца виђена је као главна предност у неком могућем сукобу са Совјетима. Као супротност конфигурацији са кормилима висине до тада уграђиваних на репу авиона, конфигурација делта крила са канарима замењује кормила висине канарима испред делта крила. Када се летелица пење, уместо потиска репа летелице на доле, применом канара се отклања нос авиона на горе, што доводи летелицу на већу висину лета. Тиме летелица добија бољу контролу пењања са контролним површинама мањих димензија, што резултира мањом масом и бржом реакцијом летелице.

Конфигурација делта крила са канарима је сама по себи аеродинамички нестабилна, тако да захтева висок степен агилности, нарочито при лету надзвучним брзинама. Овакав начин летења захтева софистицирани систем управљања летењем, односно систем „fly-by-wire“, како би пружила стабилност и подешавала отклоне кормила, а све у циљу добрих летних карактеристика лета.

Ј-10 користи четвороканални дигитални систем, развијен у Институту 611, а на основу софтвера првобитно развијеног за потребе израелског „Laviја“. Систем је тестиран на летелици Ј-8IIACT, која је уједно служила и за демонстрацију система.

Пилот је смештен у кокпиту, који се налази изнад уводника ваздуха, а испред канара. Поклопац кабине је дводелни и омогућава пилоту преглед ситуације у свим правцима. Уграђене дигиталне констроле лета пружају сигурност пилоту и летелици да не уђу у потенцијално опасне маневре у току лета. Тако је пилоту омогућено да се у потпуности сконцентрише на извршење задатка.

Авион је погоњен једним мотором снаге 122,5 кN, са напајањем горивом из резервоара капацитета 4 500 kg. Систем за добаву горива је дигитализован, како би се побољшала искористљивост укрцаног горива. Борбени радијус летелице креће се до 600 km, али се додавањем система за допуњавањем горивом у ваздуху може продужити на преко 1 000 km.

Авионика

Код авиона Ј-10 примењена су знатна побољшања у авионици, што је традиционално слаба тачка свих кинеских авиона. Уграђен је домаћи импулсни Доплеров радар, способан да истовремено прати 10 циљева и да нападне 2, односно 4 циља (у зависности од подвешеног оружја). Вероватно базиран на руској или израелској технологији, радар је на нивоу Западних радара са почетка деведесетих година. Алтернативно, Ј-10 се може опремити са више модела радара за управљање ватром, руске израелске или европске производње, у зависности од понуде на тржишту.

Кокпит је у великој мери сличан кокпитима модерних западних авиона, са контролама типа HOTAS (“Hands On Throttle And Stick”), које омогућују управљање оружним системима без померања руку са команди лета. Колорни и два монохроматска ЛЦД дисплеја пружају пилоту све податке о лету и стању оружних система. Омогућена је и употреба нишанског система на кациги пилота, домаће производње, која даје пилоту могужност брзог реаговања у борби против противничких летелица.

Погон авиона

Као погонски мотор за летелицу је у почетку планиран домаћи турбомлазни мотор WP-15, али је развој мотора отказан. Уместо њега, Ј-10 је погоњен руским турбофенским мотором АЛ-31Ф снаге 76,2 кN (122,55 кN са допунским сагоревањем). Мотор АЛ-31Ф је развијен за потребе авиона Су-27, СУ-30МК, Су-33 и Су-34. Верзија коју користи Ј-10 је нешто модификована и носи ознаку АЛ-31ФН. Модификације су извршене ради лакше уградње у труп авиона. Одређене измене извршене су и на самом авиону (конструкција трупа и уводник ваздуха). Тренутно се разматра могућност лиценцне производње мотора у Кини.

Наоружање Ј-10

Фиксно наоружање састоји се из двоцевног топа калибра 23 mm, модела Type 23-3 и налази се на десној страни летелице, испред предње ноге стајног трапа. Топ тежи 50,5 kg и има брзину паљбе од око 3 000 до 3 400 метака у минути.

На летелици је уграђено 11 подвесних тачака: по три поткрилне и 5 подтрупних. Централна подтрупна и по једна унутрашња поткрилна тачка имају могућност подвешавања допунских резервоара за гориво (800 + 2 x 1 700 l горива). Две предње подтрупне тачке (испод уводника ваздуха) могу се користити за подвешавање различитих система за нишањење и навигацију, у условима извршења задатака ноћу и сложених метеоролошких услова.

За мисије пресретања и остваривање надмоћи у ваздуху, Ј-10 се може наоружати спектром ракета ваздух-ваздух кратког и средњег домета, те допунским резервоарима горива.

Типична конфигурација наоружања летелице:
4 x PL-11 / PL-12 MRAAM + 2 x PL-8 SRААМ + 1 x 800 l горива
2 x PL-11 / P -12 МRААМ + 2 x PL-8 SRААМ + 2 x 1 600 l + 1 x 800 l горива

За потребе класичне мисије напада циљева на земљи, Ј-10 се наоружава са до 8 бомби масе од по 250 kg, уз 2 допунска резервоара за гориво и две ракете PL-8/9. Иако је развијен диспензер који може да носи до 6 бомби од по 250 kg, система LDGP за ловца Ј-8B и ловца-бомбардера ЈH-7, још увек није примећено да је исти уграђиван на Ј-10.

Типична конфигурација наоружања за мисије напада на циљеве на земљи:
2 x PL-8 SRААМ + 6 x 250 kg LDGP бомби + 2 x 1 600 l + 1 x 800 l горива
2 x PL-8 SSRААМ + 2 x 500 kg LGB + 2 x 1 600 l + 1 x 800 l горива + систем ласерског нишањења.

TT карактеристике

Тип вишенаменски ловачки авион
Дужина 15,49 m
Распон крила 9,75 m
Висина 5,43 m
Посада 1
Маса празне летелице 9 750 kg
Носивост 6 000 kg
Максимална полетна маса 19 277 kg
Погон 1 турбофенски Сатурн Љуљка Ал-31ФН потиска 79,43 kN, са допунским сагоревањем 125 kN
Брзина 2,2 Маха
Акциони радијус 550 км без допуне горивом у лету,
1600 км са допуном горивом
Долет 1 850 km
Плафон лета 18 000 m
Брзина пењања
Наоружање 1 х 23 mm
11 подвесних тачака
ракете: подвесници са НРЗ 90 мм
ракете: PL-8, PL-9, PL-11, PL-12 (в-в)
PJ-9, YJ-9K (в-з)
бомбе: LT-2, LS-6
до три допунска танка горива
Авионика непознат тип радара са фазном решетком
NRIET KLJ-10 радар управљања ватром
подвесници:
ИЦ трагач Нongguang-I
ометач BM/KG300G
електронско извиђање KZ900
навигација/напад Blue Sky