/Оружане снаге Аустрије

Оружане снаге Аустрије

Оружане снаге Аустрије (нем. Österreichisches Bundesheer) броје 22 250 припадника.

Основни уставни задаци аустријских оружаних снага су:

  • заштита уставом формираних институција и демократских слобода становништва,
  • одржавање реда и безбедности у земљи,
  • пружање помоћи у случају природних катастрофа.

Систем попуне

Аустријанци су све до 1971. године били обавезни да служе обавезни војни рок у трајању од девет месеци, праћен са четири дана активне службе сваке две године, које су проводили на обуци и смотрама. Те 1971. године трајање обавезног служења војног рока смањено је на шест месеци, али су обавезе у резервном саставу повећане на шездесет дана обуке. Почетком деведесетих година, у Аустрији је годишње обучавано око 45 000 регрута, а око 80 000 резервиста је учествовало у неком од видова обуке.

Сновим структурним планом оружаних снага, бројност резервног састава је смањена на 120 000 припадника; сваки припадник резервног састава је дужан да се током периода од десет година, сваке друге године јави на обуку у трајању од 12 дана.

Војни рок од 2006. траје шест месеци, с тим да обука након одслуженог војног рока више није обавезна.

Састав оружаних снага

Аустријске оружане снаге се састоје из Копнене војске, Ратног ваздухопловства, Логистичке команде и Команде за подршку и сајбер одбрану.

Амблем ОС Аустрије

Под начелником Генералштаба се налази и специјална јединица Jagdkommando.

Копнена војска

Команда КоВ се налази у Грацу; непосредно су јој потчињене Центар за међународне мисије, ранга пука и Војна школа, такође ранга пука.

Ударну снагу копнене војске чини 4. механизована (тешка) бригада, која у свом саставу има 4. командни батаљон, 13. и 35. механизовани батаљон, 14. тенковски батаљон и 4. артиљеријски и извиђачки батаљон.

У Клагенфурту се налази команда 7. пешадијске (лаке) бригаде, која у свом саставу има 7. командни батаљон, 17. и 25. пешадијски батаљон, 1. инжињеријски батаљон и 7. артиљеријски и извиђачки батаљон.

Поред ове две бригаде, у саставу аустријске копнене војске налази се и девет територијалних команди, које се састоје од команде, по једног активног и резервног пешадијског батаљона и инжињеријске чете, такође у резерви.

Самоходна хаубица М109

Поред територијалних команди, које се налазе у Бечу (ова територијална команда у свом саставу има и гардијски батаљон), у саставу копнене војске се налази и Команда за планинско ратовање у Абсаму и Команда за брзо реаговање у Маутерну.

Команда за планинско ратовање у свом саставу има штабни елемент, 24. и 26. планински батаљон, 2. инжињеријски батаљон, Центар за планинско ратовање и Центар за транспортне животиње.

Команда за брзо реаговање је такође бригадног нивоа и у свом саставу има 3. командни батаљон, 19. и 33. пешадијски батаљон, 3. инжињеријски батаљон, 3. извиђачки батаљон, Војнополицијску команду ранга батаљона и АБХО команду, такође ранга батаљона.

Ратно ваздухопловство

Команда РВ се налази у Салцбургу и под њеном непосредном командом се налазе Школа за обуку пилота са две ескадриле за обуку (авијацијска и хеликоптерска), Команда за надзор ваздушног простора и Команда за ваздушну подршку.

У саставу Команде за надзор ваздушног простора налазе се Винг за надзор (два ловачка сквадрона наоружана авионима Eurofighter Typhoon и Школски сквадрон са авионима Saab 105), радарски батаљон, 2. дивизион ПВО наоружан са ПАР Mistral, 2. батаљон за одржавање, Техничко-логистички радарски центар.

Eurofighter Typhoon из састава аустријског Ратног ваздухопловства

У саставу Команде за ваздушну подршку налазе се Винг ваздушне подршке (четири сквадрона, и то сквадрон средњих транспортних хеликоптера, сквардон хеликоптера опште намене, сквадрон лаких транспортних хеликоптера и сквадрон беспилотних летелица), Сквадрон лаких хеликоптера, 1. и 2. сквадрон лаких транспортних хеликоптера, Ваздушно транспортни сквадрон, 1. и 3. центар за одржавање.

Логистичка команда

У саставу Логистичке команде, чија је комада у Бечу, налазе се: Пук за снабдевање, Школа логистике, Санитетска школа, шест логистичких центара, четири медицинска центра, три центра за складиштење и манипулацију муницијом и Центар за обуку службених паса.

Команда за подршку и сајбер одбрану

Команде за подршку и сајбер одбрану је размештена такође у Бечу, а у њеном саставу се налазе Центар за подршку командовању, Школа за подршку командовању и два батаљона за подршку командовању.

Бројно стање најбитнијег наоружања и војне опреме (извор: Military Balance)

Наоружање копнене војске:

40 тенкова Leopard 2A4
12 возила за РХ извиђање Dingo
112 борбених возила пешадије Ulan
71 оклопних транспортера Pandur
23 патролних возила Dingo II
30 самоходних хаубица M109A5
90 минобацача калибра 86 mm
противоклопни ракетни сситем PAL 2000 BILL
20 возила за извлачење 4KH7FA-SB
6 возила за извлачење M88A1

Наоружање ратног ваздухопловства

15 ловачких авиона Eurofighter Typhoon
3 транспортна авиона C-130K Hercules
8 лаких транспортних авиона PC-6B Turbo Porter
12 школских авиона PC-7 Turbo Trainer
22 школских авиона Saab 1050e
9 хеликоптера S-70A Black Hawk
23 хеликоптера Bell 212 (AB-212)
11 хеликоптера Bell OH-58 Kiowa
24 PARS Mistral (+6 у резерви)