/Брод за снабдевање класе Type 901

Брод за снабдевање класе Type 901

Бродови за снабдевање кинеске ратне морнарице, класе Type 901, граде се у кинеском бродоградилишту Guangzhou Shipyard International и наследници су бродова класе Type 903A.

Први брод из класе, Hulun Lake (тактички број 965), поринут је децембра 2015. До децембра наредне године су вршена испитивања брода, а у првој половини 2017. су извршене и пробе попуне транспортног брода класе Type 071. Брод је уведен у наоружање септембра 2017. Други брод из класе се тренутно налази у фази изградње, са плановима да буде уведен у флотну листу до 2019.

Бродови класе Type 091 сматрају се последњом речју технике, у потпуности пројектовани и изграђени у Кини. Велики брод за снабдевање је погоњен гасним турбинама, чиме је обезбеђено да брод несметано прати ратне бродове које треба да снабдева. Укупна дужина бродског трупа износи око 240 m, ширина 32, док је газ 10,8 метара. Депласман брода износи више од 45 000 тона, што је око два пута већи депласман од брода за снабдевање класе Type 903 који се тренутно налазе у флотној листи кинеске ратне морнарице.

Брод је опремљен са више станица за претакање горива и претовар средстава, и то две пумпне станице и станицу за прекрцај терета на десном боку и три пумпне станице и једном станицом за прекрцај терета на левом боку брода. Станице су сличне онима на америчком пројекту снабдевачког брода T-AO(X).

Овакав распоред станица омогућује му да истовремено врши попуну носача авиона горивом преко станица на левом боку и једног од бродова из пратње преко станице на десном боку. Брод поседује напредни систем логистичке подршке, који за разлику од старијих логистичких бродова, омогућује путем дата линка праћење и контролу утрошка горива свих типова бродова у једном пловном саставу. Систем аутоматски развија оптимални план попуне бродова погонским материјалом сходно специфичним мисијама и карактеристикама у вожњи.

И поред тога што Кина у саставу своје ратне морнарице има болничке бродове, снабдевачки бродови класе Type 901 су добили и известан број медицинских станица за збрињавање пацијената.

Платформа на крми брода омогућава употребу тешких транспортних хеликоптера као што су Z-8S и Z-8JH. Поред платформе, брод поседује и два хангара за смештај хеликоптера.

Овако важан брод за један пловни састав не може пловити ненаоружан, те су стога уграђена два система блиске одбране H/PJ-13. Систем има куполу смањеног радарског одраза, радар Type 347, оптоелектронски систем ZGJ-1B и систем за управљање ватром ZFJ-1A. Овај систем штити брод од напада противбродских ракета и другог прецизног оружја, као и од напада ваздухопловима, малим пловилима и слично.

 

Брод је погоњен системом који чине четири гасне турбине QC280, снаге по 28MW.