/Мини беспилотна летелица Bayraktar

Мини беспилотна летелица Bayraktar

Bayraktar, мини беспилотна летелица, пројектована и произведена у турској компанији Baykar Makina за потребе опремања оружаних снага Турске. Намењена је за извиђање на малој дубини задатка, а тренутно се налази само у наоружању ОС Турске.

Летелица је први пут полетела октобра 2005, а у наоружање је уведена 2010. године.

Змај летелице је израђен од композитних материјала, укључујући карбонска влакна, фиберглас, кевлар, пенасте и епокси материјале. Носни део летелице је модуларан, тако да се може вршити замена сензра у зависности од типа мисије.

Крило је троделно и састоји се од десног, централног и левог крила. „V“ реп летелице је уграђен на репном деблу, које је причвршћено на труп летелице. Труп је углавном пресвучен кевларским ламинатом, намењеним за апсорпцију удара приликом слетања летелице на стомак. Главни структурални делови летелице се могу замењивати од стране оператера.

Слетање летелице се врши употребом падобрана, али је предвиђена и опција слетања на стомак летелице.

Летелица располаже дневном/ИЦ камером, али се по потреби може уградити и термовизијска камера.

Управљање летелицом се може вршити двојако: мануелно са земаљске станице за управљање или путем аутоматског пилота. За пренос података се користи дигитални дата линк са променљивом фреквенцијом. Уколико летелица током лета остане без ГПС сигнала, аутоматски се враћа на полазну тачку лета.

Преносна станица за управљање прима, обрађује и складишти податке које добија са сензора летелице. Станица се састоји из преносног рачунара за планирање лета, комплета сензора и опреме за приказ података.

Беспилотна летелица је дуга 1,2 m, док распон крила износи 2 m. Максимална полетна маса летелице је 4,5 kg. Аутономија лета износи 60 до 80 минута, односно 150 km. Висина лета летелице је 4 000 m, док крстарећа брзина лета износи 60 km/h.