/Противоклопна ракета Spike

Противоклопна ракета Spike

Фамилија противоклопних ракета Spike обухвата: Spike-SR домета 800 m, Spike-MR домета 2500 m, Spike-LR домета 4000 m и Spike-ER домета 8000 метара. Spike-LR и Spike-ER се могу уграђивати на лака борбена возила, а доступан је и комплет за уградњу противоклопне ракете Spike-ER на халикоптере.

Spike-MR и Spike-LR се лансирају из истог модела лансера, који се састоји из командне јединице, термовизијске нишанске справе и троношца. Време потребно за заузимање положаја за лансирање ракете је мање од 30 секунди. Оператер уочава циљ и коришћењем дневног нишана увећања 10х и видног поља од 5° или употребом термовизијског нишана са уским и широким видним пољем одржава кончаницу нишана на нишанској тачци.

У моду „лансирај  и заборави“, војник активира ракету, забрављујући главу за самонавођење на циљ. Ракета се аутоматски наводи на циљ, без утицаја војника, дајући му могућност да промени положај и пре него што ракета погоди циљ, или да врши поновно пуњење лансера. Пуњење лансера траје испод 15 секунди.

Ракета се креће по трајекторији, на одређеној висини, да би при приближавању циљу кренула у понирање како би погодила циљ из горње полсуфере. Овакав начин лета ракете и тандем кумулативна бојева глава омогућују ракети да уништи тенк заштићен експлозивним реактивним оклопом.

Ракета има четири крилца на репу којим се врши управљање летом, као и четири крила при средини тела ракете, а која се исправљају након изласка ракете из лансирне цеви.

Систем вођења се налази у носу ракете и састоји се из ИЦ трагача.

Верзије противоклопне ракете Spike

Верзија Spike-MR, ракета средњег домета, индивидуални је противоклопни ракетни систем дмета до 2,5 km. Може имати и опцију корекције путање током лета ракете.

Spike-MR

Верзија Spike-LR је домета 4 km, а може се користити како у режиму „лансирај и заборави“ тако и у режиму поправке путање лета ракете коришћењем оптичког линка.  Путем линка се ракети шаљу подаци о поправку параметара лeта. Оператер може променити нишанску тачку, након чега командни модул шаље промену параметара систему навођења ракете.

Spike-LR

Ракета продуженог домета, ознаке Spike-ER, поред већег домета има и бојеву главу веће масе. Пројектована је за уградњу на лака борбена возила, али се може изградити из возила и лансирати са троношца. Систем за уградњу на возило обухвата ракету у лансирној цеви, даљински управљиву куполу са системом за праћење циљева и борбену станицу нишанџије са вишенаменским дисплејем, контролним панелом и ручицама.

Spike-ER

Двосмерни дата линк омогућава директно управљање летом ракете, што је додатни мод употребе ракете, поред два мода већ раније наведена. Овим начином употребе ракете нишанџија не мора да забрави ракету на циљ, већ може да изабере циљ након лансирања и управља летом ракете до циља; оператер такође има могућност преласка са једног режима употребе ракете на други током самог лета ракете.

Компанија Rafael je развила ракету Spike-ER са PBF бојевом главом која се активира само након што ракета пробије оклопну заштиту циља, чиме се минимизира штета ван самог циља.

Spike-SR
Spike-NLOS